Recept – pečený králík s bůčkem

Hlavní jídlaMasoSlané receptyUzeniny

Pokud hledáte způsob, jak obměnit svá jídla, nehledejte nic jiného než králíka. Pomalu pečený králík s bůčkem je lahůdka, se kterou zabodujete nejen u nedělního oběda. Bůček dodá králičím kýtám potřebnou šťávu.

Králičí maso je oblíbenou potravinou v zemích po celém světě. Jedná se o chutné maso a králík jako součást vašeho jídelníčku má mnoho zdravotních výhod. Ať už připravujete hlavní jídla nebo lákavé přílohy, zařaďte králičí maso do svého jídelníčku a využijte všech jeho výhod.

Králík a zdraví

Králík má ve srovnání s ostatními druhy masa nejvyšší podíl stravitelných bílkovin a zároveň nejnižší množství tuku. Navzdory nízkému množství tuku je králík stále bohatý na zdravé tuky, jako jsou polynenasycené a mononenasycené tuky.

Maso domestikovaného králíka má také méně kalorií než kuřecí maso a obsahuje méně cholesterolu než ostatní běžně konzumovaná masa, jako je hovězí, vepřové a kuřecí.

Králičí maso je bohaté na vitaminy B12 a E a zároveň má vyšší koncentraci většiny minerálních látek. Jednou z minerálních látek, které obsahuje méně než jiné druhy masa, je sodík, a proto je králičí maso ještě atraktivnější pro lidi s vysokým krevním tlakem.

V králičím mase najdete vyšší obsah fosforu a vápníku než v kuřecím. Tyto dva minerály společně pomáhají budovat zdravé kosti. Králík má také vysoký obsah niacinu, který pomáhá přeměňovat sacharidy na energii.

Králičí maso obsahuje vitaminy, bílkoviny a minerály.

Jak upéct králíka?

Stejně jako u všech druhů masa i u králičího masa záleží na tom, jak ho připravíte. Králičí maso lze díky jeho složení smažit bez přidání olejů, což znamená, že nedojde k velkému snížení prospěšnosti králičího masa pro vaše zdraví. Dalšími oblíbenými způsoby jsou pečení, grilování nebo vaření (dušení).

Pomalu pečený králík s bůčkem – recept

Toto je známý český recept na pečeného králíka na česneku. Protože králičí maso je velmi libové, přidejte plátky vepřového bůčku, které pokrmu dodají šťavnatost a dokonalou chuť.

Ingredience na pomalu pečeného králíka s bůčkem

  • 1 králík vcelku, asi 2,5-3 kg
  • 450 g vepřového bůčku, poněkud libovější, bez kůže a kostí
  • 1 cibule velká
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžíce soli
  • ½ šálku vody (120 ml)

Postup na pomalu pečeného králíka s bůčkem

  1. Očistěte králíka od zbytků chlupů, opláchněte ho vodou a osušte. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Česnek oloupejte a prolisujte. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné asi 3-4 cm.
  2. Vepřový bůček osolte. Potřete králíka ze všech stran česnekem a solí.
  3. Kousky vepřového bůčku vložte do zapékací misky a na ně položte cibuli. Na připravený základ položte králíka. Králíka zalijte asi ½ až ¾ šálku (120-180 ml) vody.
  4. Přikryjte pokličkou a upečte.
  5. Jak dlouho se peče králík? Králíka pečte v troubě vyhřáté na 170 °C. Po hodině odstraňte víko. Pečte dalších 60-90 minut, dokud se neodpaří voda, kterou jste pečeni podlili. Králík se začne péct (ne dusit).
  6. Během této doby kontrolujte, zda se maso nepřipéká, a každých 10-15 minut ho podlévejte šťávou. Po dvou až dvou a půl hodinách je králík i bůček hotový.
Králík na česneku patří mezi klasické české recepty.

Ke králičí pečeni se hodí bramborové knedlíky a restovaný špenát. Po obvodu talíře naaranžujte 4-6 knedlíků na porci, přidejte králíka a vepřové maso. Knedlíky posypte cibulí a šťávou. Nakonec přidejte kopeček restovaného špenátu.

Nejlepší pečený králík – recept

Jednoduchý recept na pečeného králíka na česneku ochuceného bílým vínem a bylinkami. Křehké bílé maso pečené v neuvěřitelně lahodné omáčce připravíte za 1 hodinu.

Ingredience na nejlepšího pečeného králíka

  • 1 králík, cca 1,5 kg
  • 2 lžíce olivového oleje, 30 ml
  • ⅓ šálek bílého vína, 75 ml
  • 8 středně velkých stroužků česneku rozdělených na části
  • 4-5 snítek rozmarýnu, podle velikosti, rozdělené
  • ½ šálku vody, 125 ml
  • jemná mořská sůl a mletý černý pepř

Postup na nejlepšího pečeného králíka

  1. Rozmrazte a nakrájejte králíka. Na pečení budete potřebovat šest částí: 2 zadní nohy, 2 přední nohy a hřbetní část (bůček) nakrájený na 2 kusy.
  2. Položte králíka na velké prkénko na krájení vleže na zádech a rozevřete ho. Odřízněte břišní pláty. Přejděte pod podpaží a odřízněte přední nohy s celou lopatkou.
  3. Zadní nohy uchopte rukama a tuto část rozlomte. Najděte místo, kde je ocasní kost, a podél něj nařízněte.
  4. Rozřízněte páteř a žebra. Prsty najděte poslední žebro a rozřízněte ho přímo podél něj. Opakujte na druhé straně. Celý řez bude připomínat písmeno V. Uchopte kus rukama a rozlomte ho tak, abyste viděli spoj mezi kostmi, a řezte přímo tam.
  5. Rozdělte hřbetní kýtu nebo bedra uprostřed. Najděte místo, kde je obratel, a nařízněte přímo tam. Přitlačte nožem nebo použijte sekáček.
  6. Kousky vložte do pekáče.
  7. Marinování králíka: v malé misce smíchejte olivový olej, bílé víno, 4 utřené stroužky česneku, 2-3 snítky nasekaného rozmarýnu, sůl a pepř. Nalijte na maso a několikrát ho v marinádě otočte, aby se obalilo po celém povrchu.
  8. Přikryjte plastovou fólií a nechte marinovat nejméně jednu hodinu, nejlépe 3-4 hodiny. Asi 30 minut před přípravou vyjměte z lednice.
  9. Předehřejte troubu na 200 °C.
  10. Do pekáče přidejte 3-4 celé stroužky česneku a zbývající větvičky rozmarýnu. Přilijte vodu.
  11. Králíka pečte asi 30 až 40 minut a každých 10 minut kousky masa obracejte. Pokud chcete, aby maso získalo větší barvu, zapněte gril během posledních 5 minut pečení.
  12. Doba pečení: přední stehna a kousky zadního pásu jsou menší než zadní stehna. Obvykle se vyndávají již po 30 minutách, ale vždy zkontrolujte, zda je vnitřní teplota správná; měla by být 71° C.
Jednoduchý recept na králíka na česneku zabere jednu hodinu.

Králík pečený s bůčkem – recept

Králík může být někdy suchý, proto je zde připraven s vepřovým bůčkem, aby vznikl hřejivý a vydatný nákyp. Dobře se ohřívá. Podávejte s bramborovou kaší a zelenou zeleninou. Recept na pomalu pečeného králíka v troubě je pro 8 porcí a zabere 3 a půl hodiny.

Ingredience na králíka pečeného s bůčkem

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 500 g králíka
  • 500 g vepřového bůčku
  • 2 lžíce mouky
  • 2 velké cibule
  • 3 velké mrkev
  • 3 kousky celeru
  • 1 láhev Cideru
  • 1 kostka kuřecího vývaru
  • 1 polévková lžíce šalvěje
  • 1 lžíce tymiánu
  • sůl a pepř
  • voda

Postup na králíka pečeného s bůčkem

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte na plátky.
  2. V litinovém kastrolu nebo jiném vhodném hrnci postaveném na plotýnku rozehřejte olej.
  3. Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, jakou máte rádi.
  4. Maso poprašte moukou, oklepejte z něj přebytečnou a po částech opékejte na rozpáleném oleji a po opečení každé dávky vyjměte děrovanou lžící na talíř a pokračujte, dokud není všechno maso opečené a vyjměte ho z hrnce.
  5. Do hrnce přidejte nakrájenou zeleninu, bylinky (nasekané) a mošt (Cider) a promíchejte. Poté přidejte maso a přilijte tolik vody, aby byl obsah téměř zakrytý.
  6. Dobře promíchejte, přiveďte k varu, přikryjte a přeneste do trouby.
  7. Pečte v troubě 2,5 až 3 hodiny.
  8. Zkontrolujte koření a podávejte s bramborovou kaší a zelenou zeleninou.
Ke králičímu masu se hodí bramborová kaše se zeleninou nebo samotné brambory.

Dušený králík na smetaně – recept

Dušený králík ve smetanové omáčce je vynikajícím způsobem využití králičího masa, ať už z divokého nebo domácího chovu. Králík se marinuje, poté se podusí na plotně s lahodnou smetanovou omáčkou a dopeče se v troubě.

Ingredience na dušeného králíka na smetaně

  • 1 králík (rozčtvrcený)
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • šťáva z 1 citronu a polovina kůry
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku (rozdrcené)
  • 1 střední cibule nakrájená na plátky (na plátky)
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 1 a 3/4 šálku zakysané smetany
  • 225 žampionů (nakrájených na plátky, nepovinné)

Postup na dušeného králíka na smetaně

  1. Začněte tím, že králičí maso rozčtvrtíte na čtyři velké kusy. Podle chuti ho osolte a opepřete. Vložte ho do mísy se 2 lžícemi bílého vinného octa, šťávou z 1 citronu a kuřecím vývarem. Nechte ho marinovat nejméně 2 hodiny nebo přes noc.
  2. Asi hodinu před začátkem vaření vyjměte králičí maso z lednice, aby se jeho teplota zvýšila na pokojovou. Můžete ho nechat v marinádě. Předehřejte troubu na 175 °C.
  3. Do pekáče nebo jiného hrnce vhodného do trouby přidejte olivový olej a zahřejte jej na středním plameni.
  4. Jakmile se olej rozpálí, přidejte stroužky česneku a cibuli. Smažte na středním plameni, dokud cibule nezměkne a chutě se nespojí (asi 8-10 minut).
  5. Tymián, bobkové listy, rozmarýn a kůru z citronu vložte do kousku plátna, konce stáhněte a svažte kuchyňským provázkem. Přidejte ji do hrnce a nechte ji ještě minutu nebo dvě vařit. Nebo dokud nezačne vonět.
  6. Vyjměte králíka z marinády a přidejte ho s bílým vínem a zakysanou smetanou do hrnce a přiveďte k varu. Pokud chcete houby, můžete je nyní přidat na povrch.
  7. Přikryjte hrnec pokličkou a vložte jej do trouby. Nechte ho péct hodinu až hodinu a půl. Každou půlhodinu kousky otočte.
  8. Vyjměte z trouby a ihned podávejte na čerstvě uvařených nudlích nebo bramborové kaši.
Dušený králík na smetaně se určitě stane oblíbeným pokrmem celé rodiny.

TIP: Pokud je omáčka po vyjmutí z trouby příliš řídká, můžete ji zahustit tak, že vyjmete králíka z pánve a necháte omáčku na mírném ohni asi 20 minut redukovat.

Svíčková z králíka v troubě – recept

Králík je cenově dostupné maso, které je skvělou obměnou kuřecího masa. Při neopatrné přípravě může být suché, ale marinování hřbetu v česneku, tymiánu a olivovém oleji zajistí křehké a chutné výsledky.

Ingredience na svíčkovou z králíka v troubě

Na králíka

  • 4 králičí hřbety (svíčkové)
  • 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • rostlinný olej

Vinaigrette z lískových oříšků

  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce arašídového oleje
  • 3 lžíce oleje z lískových oříšků
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g žampionů trompette
  • 12 g nasekané petrželky
  • 60 g celých lískových oříšků, opražených a lehce rozdrcených

K podávání

  • 4 plátky prosciutta
  • 400 g fettuccine (těstoviny)
  • 20 g parmezánu nastrouhaného najemno

Postup na svíčkovou z králíka v troubě

  1. Marinujte králíka v česneku, olivovém oleji a tymiánu po dobu 3 hodin.
  2. Lískovo-oříškovou zálivku vinaigrette připravíte tak, že bílý vinný ocet, sůl a dijonskou hořčici vyšleháte do emulze. Pomalu zašlehejte oleje a odstavte.
  3. Na samostatné pánvi rozehřejte olivový olej, osmahněte na něm houby a přidejte je do zálivky spolu s petrželkou a lískovými oříšky.
  4. Troubu nastavte na 200 ˚C. Plátky prosciutta položte na list mastného (pečicího) papíru, navrch položte další list papíru a vložte je mezi dva plechy v troubě. Pečte v troubě 10 minut nebo dokud nejsou křupavé.
  5. Rozpalte velkou pánev a přidejte jednu lžíci rostlinného oleje. Králičí hřbety osolte a smažte je 4 minuty z každé strany dozlatova.
  6. Uvařte fettucine ve vroucí osolené vodě, sceďte je v cedníku, přendejte do velké mísy a promíchejte s vinaigrette a parmezánem.
  7. Těstoviny rozdělte do čtyř horkých misek. Králičí maso nakrájejte na plátky, naaranžujte kolem těstovin, ozdobte prosciuttem a ihned podávejte.
Svíčková z králíka je skvělým nedělním obědem.

Vyzkoušejte také recepty na pečený bůček, domácí těstoviny, těstoviny se sýrovou omáčkou, srnčí svíčkovou, kuřecí vývar v papiňáku nebo zeleninový vývar.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang